Om Bailine

Vad är Bailine

Bailine är en organisation som med stor framgång marknadsför ett koncept för att förbättra kvinnlig skönhet, hälsa och personlighet.

Bailine är ett system för individuell träning och figurformning, med skräddarsydda kosthållnings- och träningsprogram för dem som har behov av att minska i vikt och reducera figurmåtten. Till detta används elektroniskt datorstyrda träningssimulatorer som är speciellt utvecklade för Bailine.
Bailine startade i Skandinavien redan på sextiotalet och är i dag ett avancerad system för figurformning och viktreduktion. Bailine är etablerat i de flesta norska, svenska och danska städer såväl som Holland, Tyskland, Polen, Spanien, USA och en rad andra länder.

Bailines system bygger på tre huvudprinciper:

  • Kostvägledning
  • Figurformande övningar
  • Mental träning

Bailine stödjer sig på accepterade forskningsresultat. Detta gäller inte bara elektronisk träning utan också näring, fysisk träning och psykologiska metoder. Övningarna som används i Bailine är bl.a. bearbetade av idrottsinstruktörer som Svein Hetland från Norges Idrottshögskola.

Bailines träningssimulatorer

Träningssimulatorerna som används i Bailine medför muskelaktivering och gör att de som startar viktminskningen i Bailine får sina muskler aktiverade innan de börjar reducera kosthållningen. Med elektroträning kan många komma ut ur den onda cirkel som fetma och det metaboliska syndrom slår runt sitt offer. En person med otränad, svag och överviktig kropp, som också bantar med en mager meny, tappar lätt mycket muskelvävnad, som den överviktige sannolikt inte har för mycket av från början! Då kan en riktig dos elektroträning bli en viktig start för att komma i gång för egen maskin.

I Bailine värderar vi träningssimulatorerna också som effektiv motion för kvinnor som inte har lust, möjlighet eller kan träna. Våra egna undersökningar visar att majoriteten av dem som deltar på Bailine blir motiverade till att bli mer fysiskt aktiva också för egen maskin. Detta borde vara en tankeställare för alla som vill ha folk till att bli mer fysiskt aktiva på egen hand.

I Bailine är vi självklart inte oense med dem som påpekar att det är mer effektiv träning att löpa timvis i skog och på vägar än att använda elektronisk träning. Men erfarenhet visar att detta är något som många grupper av människor aldrig kommer att göra.

Vi ser därför Bailine som ett godkänt utbud också till människor som inte har anledning eller önskan om att spendera timmar på gym eller i skog och mark. I annat fall kan vi hänvisa till nöjda kunder i Bailine salonger världen över.

Elektroträning och elektroterapi

Elektroträning är inte någonting nytt. Elektroträning blev bl.a. använt av de ryska tyngdlyftarna under olympiaden i München 1972. Elektroträning används också för att upprätthålla manskapets muskulatur ombord på militära ubåtar.

NASA har använt elektroträning på astronauter i sitt rymdforskningsprogram för att hindra muskelminskning vid viktlöshet. Utvecklingen av elektroterapi och teknologi för de mest olika ändamål har varit fantastisk de sista hundra åren. Tvärsnittsförlamade och andra personer med nervskador har fått ett nytt och bättre liv, andra får hjälp mot kroniska smärtor eller epileptiska anfall. Nu har det för många blivit ett nyttigt hjälpmedel för att bygga upp och underhålla muskelmassan samt till personer som önskar att tappa vikt. Det är också påvisat en huduppstramande effekt genom elektroträning.

När elektroträning görs på rätt sätt, är den väldigt effektiv. Den danske läkaren och forskaren Thomas Mohr har en 6 sidors artikel om detta på dadlnet.dk 10. april 2000. Han berättar att elektrisk stimulering av förlamad muskulatur ger välmående, ökning i maximalt syreupptag på 20-100 %, ökad muskelmassa, bättre insulinstimulerat glukosupptag, och bättre mineralstatus i underextremiteterna. Han menar att allt talar för att elektroträning kommer att bli taget i bruk för ständigt flera ändamål, och det har bildats en internationell organisation för detta ändamål, international Functional Electrical Stimulation Society, som håller årliga kongresser. Han berättar också att ständigt fler friska människor använder elektroträning som ersättning för vanlig muskelträning.

Fetma och övervikt

Fetma är ett mer precist – och brutalt – ord än övervikt, och hänger från första dagen samman med för mycket och fel mat för den det gäller. Den feta äter inte för mycket tonfisk, lax, makrill eller biff, men för mycket sötsaker och andra snabba kolhydrater.

I de gamla fiske- och bondesamhällena var det extremt lite kolhydrater på matsedeln, och folk drömde om söta bär och honung. Med lantbruket kom kornmaten på bordet, men inte finmalt och absolut inte som socker. Inte ens för 200 år sedan var intaget av socker så gott som nu. För 100 år sedan var det ännu mindre än 10 kilo per människa och år, medan vi idag sätter i oss 40 kilo socker var per år, eller 180 miljoner kilo tillsammans.

USA ligger alltid långt före oss, med en sockerförbrukning på 65 kilo per person och år. De branta och stygga kurvorna för ökning i sockerförbrukning, snabba kolhydrater och fetma följer varandra som skuggor, och sambandet är uppenbart för alla som vill se det.